Noć knjige 2021.

Ljekovita moć knjige

U petak 23. travnja održat će se jubilarna, deseta Noć knjige. Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske.

Zaštitno lice Noći knjige 2021. je Knjiguška – pripovjedačica, ljekovitih priča krojačica, iscjeliteljica staroga kova što za svaku boljku nudi čarobna slova.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno.

Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek “prepisali” sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

https://www.nocknjige.hr/

Program Općinske knjižnice Krapinske Toplice i Gradske knjižnice Pregrada:

  1. Knjižničarski recepti za mnoge boljke – preporuke knjiga za razne situacije (u suradnji s Gradskom knjižnicom Zlatar)
  2. Naših deset godina – online izložba fotografija Noći knjige
  3. Online radionica crtanog filma