Noć knjige 2020.

Družite

se s maštom, crtajte i pišite!

Umjesto planirane likovne radionice za djecu koja se trebala održati sutra, 23. 4., ilustratorica Željka Mezić poslala nam je svoju priču “Začarana šuma”. Draga djeco, zajedno s roditeljima uživajte u priči i prekrasnim ilustracijama, družite se s maštom, crtajte i pišite!

Zamolite roditelje da vaše radove fotografiraju i pošalju na adresu elektroničke pošte knjiznica.ktoplice@kr.t-com.hr. Veselimo se vašim radovima i budućoj izložbi!

Hvala autorici Željki Mezić te izdavačkim kućama Kreativna mreža i Knjiga u centru!


Draga djeco,

nadam se da će vam se svidjeti moja priča ”Začarana šuma“ i dio ilustracija iz slikovnice. Kao i Zeko, glavni lik ove priče, i ja se svakoga dana družim s maštom. S njom mi je zabavno, lijepo i nikada mi nije dosadno. Uz njezinu pomoć pišem priče i slikam ilustracije za njih.
Znate li da svatko, baš svatko od vas, ima maštu? I svaka je posebna i drugačija. Ona je s vama kada se igrate, kada crtate i slikate, kada pišete pjesmu ili priču. Mašta vam pomaže da od plastelina i kocaka napravite što god poželite, ili da s prijateljima smišljate nove igre.
Znate li da uz pomoć mašte možemo svaki naš dan učiniti ljepšim? I ne samo dan, nego i svijet u kojem živimo! Slikovnicu “Začarana šuma“ moći ćete posuditi u knjižnici i vidjeti kako izgleda Zekina mašta i kako je to ona promijenila šumu.

A kako izgleda vaša mašta? Ima li tijelo, je li šarena i nasmijana? Kako bi izgledala vaša škola ili vrtić kada bi ih mašta začarala? Ima li u vašoj mašti neobičnih bića, igračaka i čudnih životinja?

Pozivam vas da se poigrate i naslikate svoju maštu. Ako želite, možete je i opisati ili napisati priču o njoj. Igrajte se, slikajte, pišite i uživajte u svojoj mašti!

Veselim se vašim radovima!

Željka Mezić

Začarana šuma

Iza dva brežuljka i tri livade nalazila se Stara šuma. Bila je sasvim obična, nimalo drukčija od drugih. U njoj su živjele razne životinje baš kao i u drugim šumama. No, nešto je ipak bilo neobično ili su bar tako mislili njezini stanovnici. Otkad šuma postoji, a to je već jako dugo, postojale su i priče o tajnom svijetu koji počinje tamo gdje ona završava. U jednoj od njih iz toga se svijeta ne vraćaš kad u njega uđeš. U drugoj je put do kraja šume dug i pun opasnosti. Bilo je i priča koje su govorile kako izvan šume ništa ne postoji i zato je najbolje ostati u njoj. Zbog tih priča šumski stanovnici nisu nikada odlazili iz nje niti se približili njezinu rubu. Jedino je znatiželja malog Zeke bila jača od svih priča. I tako je jednoga dana Zeko odlučio krenuti na put i saznati što se krije tamo gdje šuma završava. Hodao je, hodao i hodao nepoznatom stazom, vijugavom i ponegdje mračnom. Put se činio zaista dug. I baš kad je pomislio da nikada neće stići, ugledao je posljednja stabla. Veselje mu je odjednom pokvarilo zrno straha koje mu je šaptalo u uho i gricnulo ga pitanjem: – A što ako se nikada ne vratiš? Zeko se na trenutak ukipio, a onda hrabro viknuo: – Želim znati! Želim vidjeti! Zatresao je ušima i ostavio strah iza sebe. Onako malen brzo se provukao kroz otvor u grmlju i…

  • O, daaa, ovo je potpuno novi svijet! – mislio je gledajući nepregledno šarenilo u kojemu se našao. Nije se mogao načuditi onome što je vidio. Tako zbunjenog nešto ga je vinulo u visinu. Tko si ti? – upitao je u čudu leteći zrakom. – Ja sam Mašta. Dođi, idemo se igrati! Zeko nije znao tko je ta Mašta niti kamo ga vodi, ali bilo je zabavno letjeti, a onda se kotrljati, mijenjati boje… Igrali su se tako Zeko i Mašta igara za koje nije znao, u svijetu u kojem nikada nije bio. Na kraju dana došlo je vrijeme da se Zeko vrati kući. Bio je tužan jer mu se nije odlazilo iz tog veselog svijeta. Poželio ga je ponijeti sa sobom i podijeliti s prijateljima iz Stare šume. Mašta ga je utješila: – Otkrit ću ti tajnu, budeš li dolazio svaki dan, tvoj put prema meni bit će sve kraći i na kraju će potpuno nestati. Bit ćemo nerazdvojni. Tako je i bilo. Zeko je svaki dan odlazio na igru s Maštom, a put do nje bivao je sve kraći. Više nije morao dugo hodati kako bi se sreli, Mašta je stalno bila uz njega. Stanovnici Stare šume brzo su zavoljeli Zekinu novu prijateljicu i prihvatili njezine igre. Nastale su i nove priče, a one stare ostale su zaboravljene negdje iza zadnjih stabala. Otad Stara šuma više nije bila obična i kao sve druge. Znatiželjni Zeko začarao ju je Maštom.

Napisala i ilustrirala: Željka Mezić / Izdavač: KREATIVNA MREŽA & KNJIGA U CENTRU