Noć knjige 2016.

noc knjige plakat stipe božićK2 – trijumf i tragedija

Naš gost u Noći knjige je poznati alpinist i putopisac Stipe Božić koji će u 19.00 sati u Domu kulture održati multimedijalno predavanje i predstaviti svoju knjigu K2-trijumf i tragedija.

“Najuspješniji hrvatski alpinist svih vremena osvojio je tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2 i Kangchenjunga), popeo se na najviše vrhove svih kontinenata te ispenjao sve najteže alpske stijene. Mnogi od tih uspona bili su iznimno teški i opasni, mnogi su, nažalost, uzeli i ljudske žrtve, ali za samog Božića najopasniji je bio uspon na drugi najviši vrh svijeta, 8611 metara visoki K2. Upravo zbog velikog broja žrtava, K2 alpinisti zovu “Divljom planinom” i smatraju je najopasnijom od svih osamtisućnjaka, puno težom za uspon od samog Everesta.

Knjiga K2 – trijumf i tragedija potresna je i dramatična priča o usponu na tu Divlju planinu, sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha  pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje. Stipe Božić autor je više alpinističkih i putopisnih knjiga, ali upravo u ovoj knjizi ispripovijedao je svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera.

Dramatično, potresno i sjajno napisano. Najveće iskušenje najuspješnijeg hrvatskog alpinista.”

Zoran Ferić

Nakon predavanja slijedi degustacija slanih delicija hotela Villa Magdalena, vina i pjenušca vinarije Vuglec Breg te kolača slastičarnice Lucija Slastice.
Veselimo se Vašem dolasku!