BadlFest 2022.

Izložba razglednica iz zbirke Zlatka Huzeka

Na izložbi razglednica pod nazivom “Topličke retro razglednice” izložene su originalne razglednice i uvećane reprodukcije razglednica Krapinskih Toplica iz zbirke Zlatka Huzeka.

Crno-bijele razglednice putovale su u svoja odredišta u 50-im i prvoj polovici 60-ih godina 20.st., a razglednice u boji u 60-im te 70-im i 80-im godinama 20.st. Najčešće su putovale u Zagreb, Osijek, Sisak, Viroviticu, Karlovac i dr. Razglednice sadrže kratak pozdrav, a ponekad i detalje iz privatnog života. Neposlanost nekih razglednica svjedoči o tome da su imale i funkciju suvenira, što je vidljivo iz zabilješki na njihovoj poleđini. Na starijim razglednicama Krapinskih Toplica česte su prepoznatljive vedute i panorama Krapinskih Toplica, a na razglednicama iz 70-ih i 80-ih godina 20.st. prevladavaju mozaici poznatih topličkih motiva. Izložene razglednice svjedoci su vremena i povijesnog razvoja Krapinskih Toplica.

Zlatko Huzek rođen je 1950. godine u Požegi. Podrijetlom je iz Krapinskih Toplica, točnije iz naselja Hršak Breg. Po zanimanju je bio zlatar, sada je u mirovini i živi u Zagrebu, gdje je i proveo najveći dio života. Krajem 50-ih godina prošlog stoljeća započinje s prikupljanjem razglednica Krapinskih Toplica kojih u zbirci ima oko 500. Osim zbirke razglednica Krapinskih Toplica Zlatko Huzek posjeduje i nekoliko stotina razglednica Metkovića, grada iz kojeg potječe njegova supruga. Bavi se i prikupljanjem starina vezanih za Metković, ima bogatu numizmatičku zbirku (rimski novac, prigodne kovanice dviju jugoslavenskih država i Republike Hrvatske, filatelističku zbirku, zbirku znački i druge zbirke). Predmete od srebra izrađuje i danas, izradio je replike nakita s neretvanskih narodnih nošnji.