BadlFest 2020.

Toplice

i topličice Hrvatskog Zagorja

U sklopu BadlFesta, u prekrasnom topličkom perivoju, održano je predstavljanje knjige Toplice i topličice Hrvatskog zagorja autora Antuna Šimunića. Knjiga je objavljena u nakladi Kajkaviane – društva za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine. Ovo vrijedno djelo predstavili su autor Antun Šimunić, recenzent Marijan Kovačić, izvršna urednica Vlasta Horvatić-Gmaz i predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj-Vidas. U glazbenom dijelu programa uživali smo u nastupu mlade violinistice Doris Tkalčević.

Knjiga Toplice i topličice Hrvatskog zagorja sastoji se od tri dijela: “U prvom dijelu prikazana je geološka građa i tektonski sklop Hrvatskog zagorja, koji su bitni za postanak i distribuciju termalnih, ali i pitkih voda. Po geološkoj građi to se područje bitno razlikuje od ostalih dijelova Republike Hrvatske. U drugom dijelu knjige opisano je nakupljanje, kretanje, zagrijavanje, mineralizacija i izviranje termalnih voda u Hrvatskom zagorju te su predloženi novi aspekti njihova korištenja i zaštite. Na temelju provedenih geoloških i geofizičkih istraživanja, istražnog bušenja, kemijskih analiza i podataka iz literature, dokazano je da termalne i mineralne vode nisu vulkanskog podrijetla, već da su obnovljive i u stalnom kretanju. U trećem dijelu knjige abecednim redom opisane su toplice i topličice Hrvatskog zagorja te ohlađena mineralna vrela, kao i dvije geotermalne bušotine koje su udaljene od prirodnih izvora.”

Autor ističe da Hrvatsko zagorje obiluje geotermalnom energijom te govori o važnosti zaštite termalnih izvora i njihovog racionalnog korištenja. Knjigu možete nabaviti u udruzi Kajkaviana, a za posudbu je dostupna u našoj knjižnici.